Frizuránk nagyobb szerepet játszik mások szimpátiájának vagy ellenszenvének kiváltásában, mint az arcunk vagy a ruházatunk, állítják német és amerikai kutatók. A “hajbeszéd” szinte fontosabb, mint a testbeszéd, és már hajszínünk is rengeteget elárul személyiségünkről.
A legújabb magatartáskutatási vizsgálatok szerint a frizura úgynevezett kulcsinger: eldöntheti, hogy elnyerjük-e a megpályázott állást, megtaláljuk-e a megfelelő partnert, befogadnak-e egy új baráti társaságba. A férfiak számára különösen a haj színe és hossza a döntő: minél világosabb és hosszabb, annál jobb.

Még mindig igaz, hogy sok férfi kedveli a szőke nőket, akik a genetikusok szerint a közhelyes viccekkel ellentétben kimondottan intelligensek. Úgy tűnik, a hajban és bőrben lévő színezőanyag koncentrációja összefüggésben van a temperamentumért felelős hormonokkal, például az adrenalinnal és a szerotoninnal.

Az északi típusú, szőke hajú, világos bőrű emberek általában intelligensek és érzelem-gazdagok. A feketehajúak gyakran szeszélyesek és kiegyensúlyozatlanok. A vörös hajúak szervezete kevesebb anti-stressz hormont termel, ezért impulzívak, nehezen alkalmazkodnak. A legkiegyensúlyozottabbak a barnák. Ők genetikai szempontból a többi hajtípus keverékei. Első pillantásra kevésbé feltűnőek, de nekik van a legtöbb esélyük a karrierre, mivel kitartóak és ellenállóak a stresszel szemben.

A haj színezése, festése nem változtatja meg a személyiséget, de hatással van a viselkedésre: a szőkévé varázsolt barna azonnal hódító szexbombának érzi magát. De mindez fordítva is igaz. Egy kapcsolat végét, vagy éppen egy új életszakasz kezdetét új frizurák jelzik: a hosszú copfok eltűnnek, vagy éppen a szög-egyenes hajból a dauer vad szénakazlat varázsol. A jó fodrász a lelki válságból is segít kilábalni: ha elégedettek vagyunk új külsőnkkel, belsőleg is erősebbnek érezzük magunkat.

A szőke, sima és hosszú haj vezeti a toplistát. Aki ilyen frizurát visel, azt a legtöbb ember általában szexinek, jól neveltnek, vagy egocentrikusnak és kicsinyesnek tartja. A praktikus, rövid frizura intelligenciát és öntudatosságot sugall, de a legkevésbé vonzó a férfiak számára. A barna, középhosszú haj a gondtalanság, a melegszívűség és a fokozott szociális érzék jele. A hosszú, göndör hajú embereket általában élénknek és barátságosnak, de egyben bizonytalannak is tartják.